Thursday, October 24, 2013

दुध उमाल्दा पोखिन्ंछ तर पानी उमाल्दा किन पोखिन्न?

दुधमा बोसोका साना कणहरु तथा केसिन नामक पदार्थहरु घोलिएर रहेका हुंछन।
जब दुध तताइंछ, तब यी पदार्थहरु दुधसंगै छुट्टिन थाल्छन र दुधलाई ढाकिने
गरी मसिनो पत्रको निर्माण गर्दछन। अनि ताप बढदै जांदा दुधमा भएको पानी
बाफ़मा परिणत भई हावामा उडेर जाने क्रममा यो पत्रको कारणले दुध पोखिन्ंछ।
तर, पानी उमाल्दा त्यसमा कुनै पनि पत्रको निर्माण नहुंदा पानी उम्लिदा
पोखिन्न।

No comments:

Post a Comment